Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Cum e sa fii calugar ortodox, de tip "samurai". Nebun pentru Hristos sau... "nebunia sfanta"

    Materialele si datele prezentate mai jos, sunt marturii stranse de  persoane (unele, chiar din grupul Lacasuri Ortodoxe), care locuiesc in apropierea acestuia si care s-au interesat, la cererea noastra - intrucat  intrasem in posesia unei fotografii - in arhivele ziarelor locale, ori au avut ocazia sa il cunoasca si sa discute in particular...
 

   Eu si Lisa mergeam acasă la familia ei, în vacanţă, în Silverthorne, Colorado, când, am observat un tip care părea că s-a îmbrăcat in haine de călugăr ortodox, pentru Halloween. Numai că... asta se întampla, parca, puţin cam devreme pentru această sărbătoare. Cu flashuri stralucitoare şi o imensă cruce in mana, se agita la colţul străzii.



    Fratele Nathanael, "samurai"?

 
   Ştiam că voi obţine o imagine cu el pentru site, aşa că am parcat pe colţul dintre străzile 7 - 11 şi am făcut ceea ce nicio persoană cu mintea sănătoasă nu ar face în această situaţie. Am trimis-o pe Lisa să-i facă o fotografie.


   Acum, sa nu credeti ca eu am expus-o pe ea unui pericol. Ştiam doar, din trecut, că are experienţă în apropierea faţă de oameni... cu mare uşurinţă. Nici nu m-a lăsat să cobor.

   În câteva secunde, omul s-a trezit cu o duzină de flashuri rapide. Ca rezultat imediat, acesta i-a si înmânat o carte de vizită, după care l-am identificat ca fiind "Fratele Nathanael: ortodox marturisitor, de stradă!"


   Din alte surse, mai apoi, am aflat că Fratele Nathanael (Milton Kapner), în vârstă de 58 de ani, are o poveste întreagă de spus...


Se pare că, mai demult...

   ...acesta a fost un chitarist al unei semi-celebre trupă de rock-psihedelic, de fermieri, numită Rebecca & Sunnybrook. La sfărşitul anilor 60-70, aceştia cântaseră în deschiderea concertelor Jethro Tull, Alice Cooper şi Blood, Sweat & Tears.


   După cariera aceasta, Kapner, s-a hotărât să-şi taie părul şi s-a angajat ca vanzator pentru o companie de bunuri industriale de curaţenie, câştigând un salariu în dolari, pe an, de... şase cifre. S-a ţinut de acest serviciu 25 de ani.

   Pe parcursul noii sale cariere in domeniul vânzărilor, Kapner s-a implicat si în mişcarea „Evreilor pentru Iisus", fiind mai apoi botezat în Biserica Ortodoxă Rusă şi intrând chiar, în mânăstire.


   Ar fi fost, probabil, încă în mănăstire, dacă nu s-ar fi implicat în lupta cu gigantul Walmart. În 2005, Walmart a anunţat că va înlocui urarea "Crăciun Fericit" cu "Sărbători fericite" si a anunţat că va înlocui cântecele tradiţionale de Crăciun, pe perioada sarbatorilor. Kapner a luat acest lucru ca pe o declaraţie de război, venită chiar de Crăciun şi a plecat din mănăstire cu un nou scop.


   Mărşăluind prin magazinul Walmart în Frisco, Colorado, Fratele Nathanael a început „Tratamentul cu cântece de Crăciun". Mulţi clienţi şi chiar cei angajaţi, au început să cânte alături de el. Managerul magazinului, contrariat de ceea ce se întâmpla, i-a cerut, bineinteles, imediat să plece.


Fratele Nathanael...

   ...nu alege o intersecţie în mod aleatoriu. Intersecţia unde l-am zărit este cea mai aglomerată din Silverthorne. El apare patru zile pe săptămână, între orele 7-9 AM., iar uneori se mai întoarce la locul de muncă după-amiaza, la ore de vârf.


   La "lucru", am observat că Bro Nathanael nu are, ca si concurenţă, alţi evanghelişti, pe colţul sau.


   În cele din urmă, Fratele Nathanael admite că arată nebuneşte dar... dacă ar fi plictisitor, asta nu l-ar ajuta să-şi servească nobila cauză.


Odată a fost împuşcat în faţă...

    ...cu un pistol cu aer, în intersecţia din oraşul Silverthorne, Colorado. Suspectul a venit mai întâi şi i-a arătat că are o armă, apoi s-a întors la cinci minute mai târziu şi a tras trei "focuri" în el, conform raportului poliţiei.


   Fratele Nathanael a spus cu acea ocazie: "nu mă doare, dar m-a şocat şi m-a enervat. A venit cu arma inspre mine şi a tras foarte rapid trei focuri. Am fost într-adevăr speriat. Am simţit că ceva m-a lovit, nu a fost tare, dar totusi au fost trei lovituri cu impact destul de puternic, in fata. Am fugit după el să-i iau numărul de înmatriculare, fiindcă a oprit un pic mai departe, având steagul american în mâna stângă şi Crucea mea cea mare în mâna dreaptă. "


Fratele Nathanael, aka Milton Kapner, este...


    ...un evreu convertit la creştinism, a studiat pianul la Conservatorul de Muzica New England, şi a fost frate la Schitul Adormirii Maicii Domnului, de pe lângă Mânăstirea Sfântul Gheorghe. Acum, acesta trăieşte o viaţă solitară monahală. El are locul său pe Leadville, Colorado, dar mai are încă un loc pe Longwood Avenue.


    Suntem fericiţi să vedem că Fratele Nathanael este bine şi se pregăteşte să se întoarcă în Brookline pentru a vesti şi răspândi Cuvântul Lui Dumnezeu. E gata să vă spună „hello", numai să vă lăsaţi armele acasă!


   Nebunul pentru Hristos este un personaj deosebit, creştin-ortodox. Acesta sau aceasta, după caz, pune în practică cuvintele din Sfânta Scriptură:


  1 Corinteni 3:18 Nimeni să nu se înşele: Dacă cineva dintre voi se crede înţelept în felul veacului acestuia, să se facă nebun, ca să ajungă înţelept.
  1 Corinteni 3:19 Căci înţelepciunea lumii acesteia este o nebunie înaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: "El prinde pe cei înţelepţi în viclenia lor."


  Nebunii pentru Hristos, se pare că păstrează raiul în atenţia celor care, zilnic, au cu totul altfel de griji.


  Nebunii pentru Hristos ne arată nouă cum devotamentul şi dăruirea pot deveni "rezonabile", fiind atât de râvnite de către cultura noastră Occidentală, şi ne deschid ochii asupra creştinismului esenţial al unei altfel de lumi - conchidea, vădit mişcat, un reporter american, intr-un ziar de mare tiraj.


SILVERTHORNE - "Nu sunt aici pentru a salva pe nimeni"...

  ...spune Milton Kapner, ale cărui cuvinte par adevărate doar pe jumătatea. Tine o cruce în partea stângă şi, cu dreapta, dirijează un camionagiu, pentru ca acesta să părăsească intersecţia în siguranţă. Kapner, de fapt "Fratele Nathaniel", poartă o reverendă neagră, mănuşi albe şi o pereche bine întreţinută de adidaşi.


   "Astăzi e un pic de linişte", explică el. "În unele zile, devine totul destul de zgomotos."


   Dacă l-aţi văzut, cu siguranţă vi-l amintiţi. Patru zile pe săptămână, Kapner se află în Highway 9, Silverthorne, cu un mare crucifix. El se învârte, face „valuri", flash-uri, semne de pace şi ridică pumnul în semn că revoluţia este numai la cateva zile distanţă. Incepe în jur de ora 7 AM şi încheie la două ore mai târziu.


   Fratele Nathaniel, acum în vârstă de 58 de ani, îsi petrece restul zilei în Leadville acasă, în linişte.


Un vânzător în Pittsburgh...


    Milton s-a născut pe 5 septembrie 1950, fiul lui Solomon şi Rebecca Kapner, evrei, dar ambii acceptând alte idei.  S-a născut într-o casă dintr-o suburbie „amestecată", din Pittsburgh.


   Religia era o activitate de duminica dar, în fiecare zi, Milton spunea Tatăl Nostru, înainte de a începe şcoala.

   La fiecare Crăciun, Milton se alătura prietenilor săi catolici şi mergeau din uşă în uşă, cântând colinde.

   "Si aici am fost... ar fi trebuit să fie evreu acest copil", glumea.


   Kapner a câştigat de timpuriu o afinitate pentru cântecele de Crăciun, în ciuda propriei religii ale cărei opinii erau că acest Crăciun, normal, se baza pe minciună.

   Acest obscur devotament, în cele din urmă, avea sa fie insa scânteia majoră din viaţa lui Milton, care-l ajută acum să fie „ghid" pe colţul străzii Highway 9.


   În 1968, în perioada "Summer of Love", alături de milioane de alţi oameni de vârsta sa, Kapner a urmat mişcarea anti-cultură a vremii. Acesta a plecat din Pittsburgh, şi-a lăsat păr lung şi barbă şi a decis să studieze compoziţia muzicală la Institutul de Artă din California. A cântat la chitară într-o trupă de rock, numită "Rebecca and the Sunnybrook Farmers", unde a pus în valoare cunoştinţele din şcoală.


   Între 1968 si 1971, trupa a cântat în deschiderea Jethro Tull, Alice Cooper şi Blood, Sweat and Tears, alături de multe altele.


   "Am fost fan Frank Zappa înainte ca acesta să moară", a spus Kapner.
   "A fost un geniu. Îmi place Hendrix, de asemenea, pentru culorile pe care le purta. Aceasta a fost generaţie care avea viaţă în ea. Acum, tinerii şi toate formaţiile se îmbracă în negru", a spus el, arătând spre propria îmbrăcăminte. "Sunt cumva deprimaţi?"


   La timpul său, a întâlnit şi dragostea vieţii sale, o violonistă numită Ilene Novig. A refuzat să se căsătorească cu el şi Kapner a căutat atunci să studieze Răsăritul, departe de California. Singur şi căutător, şi-a tăiat părul, şi-a ras barba şi, după cum a spus, "a inceput bâjbâială pentru a găsi ceva."


   Cu avântul spiritual al mişcării psihedelice apuse, Kapner s-a mutat înapoi în Pittsburgh şi şi-a găsit un loc de muncă în vânzarea produselor chimice industriale, îngrăşămintelor, vopselelor, aditivilor de curăţăt... a orice ar fi ajutat la menţinerea curată a unei fabrici. Între timp, a devenit activ si în mişcarea "Evreilor pentru Iisus", al cărui obiectiv era convingerea evreilor cum că Iisus este Mesia.


   În calitate de vanzator, şi-a stabilit propriul său program şi a muncit, încât a ajuns la un salariu de şase cifre.


   "Am fost bun", spune el.

   "Am făcut acest lucru timp de 25 de ani şi am întâlnit oameni din toate categoriile sociale. Am avut o foarte largă gamă de clienţi - creştini, atei, negri, albi. Cred că am învăţat mult din faptul că, cel mai bine tratezi omul individual, ca individ."


   În Pittsburgh, m-am alăturat unor prieteni, pe stradă, împărţind pliante cu informaţii despre Iisus sau despre evreii mesianici.

  "Am fost dedicat, dar mai aveam practic încă un loc de muncă", a spus el. Fiind un continuu căutător, Kapner s-a decis să încerce Coasta de Est. California si Pittsburgh ar fi doar opriri în lungul său drum de căutare spirituală, nu insa şi destinaţia finală.


   În 1987, s-a transferat la un nou loc de muncă în Boston, lucrând ca membru-vanzator la Chemical Company.

   "Asta e!... de aici, lucrurile au început să se întâmple, cu adevărat, pentru mine", a spus Kapner.

   "Am vrut o provocare si Boston a părut a fi mai interesant. Am trăit chiar alături de Paul Revere's Park, pe strada Salem."


   Acolo, el a intreprins contacte si a stabilit relatii cu mari companii de electrice, continuand insa să îşi creeze un stil de viaţă sănătos. A fost răsplătit pentru activitatea sa, cu munţi de bani, dar, exact atunci când era gata să ajungă la vârful carierei sale, a renunţat la tot - la bani, la locul de muncă, la locul în oraş, la prietenii lui, inclusiv la „Evreii pentru Iisus.


Un călugăr din Colorado...


   În 1988, Kapner s-a „reîmprospătat" prin apă. Sub arcadele gotice ale Bisericii Ortodoxe Ruse, el s-a descoperit ca fiind spiritual „acasă" şi a cerut să fie botezat.

   "A fost un eveniment mistic, care m-a pătruns", a spus el.

   "Ceva din interior m-a transformat: Fii liniştit. Trăieşte mai adânc în Hristos. Există. Lasă-L să vină la tine. Fii receptiv. Nu fi un vânzător ..."


   Această idee, "Nu fi un vânzător!", au fost îndeajuns să petreacă următorii patru ani pierzându-şi conturile sale, lipsindu-se de obiectivele financiare şi, pe acest drum, să ajungă la o cunoaştere interioara. Când ziua aceea s-a încheiat, şi-a şi dat demisia de la locul de muncă. Unul dintre cei mai mari deţinători de companii de vânzări a vrut să devină călugăr.

   "Esti un vânzător. Roagă-te duminica", spunea el.


   Deci, în 1992, Kapner s-a stabilit la Mânăstirea Schimbarea la Faţă din Brookline, Mass., care avea 30 de monahi şi şi-a controlat toate aspectele legate de viaţa sa. La 7 a.m., începea să lucreze la picturi religioase şi la alte mărfuri care se puteau vinde pentru finanţarea mânăstirii. În loc să mai vândă substanţe chimice pentru curăţare industriala, acum fâcea tămâie.


   "Aceasta m-a adus înapoi, în perioada hippie", explică el.

   "A fost ca şi când trăiai în comun, o aceeaşi viaţă."


   În fiecare zi, participa la slujbă de la ora 4 pm, urmată de masă la 6 p.m.

   Liturghia dura, de regulă, de la miezul nopţiii până la 4 AM, după care călugărul alegea sa mai rămâna până pe la 7 AM.


   Cu toate acestea, rutina nu se potrivea cu personalitatea sa, în curs de dezvoltare, aşa că avea să se mute.


   Părintele Isaac, stareţul mânăstirii Brookline, l-a numit doar "excentric," atunci când i s-a luat un interviu; nu a comentat mai mult. Fratele Nathaniel nu neagă nici el excentricitatea.


   "M-am mutat la o nouă mânăstire din Buena Vista, în 2003, care a fost mult mai mică, cu doar cinci monahi", a spus Kapner.

   "A fost un loc înapoia munţilor şi foarte retras, care a fost foarte bun pentru cineva ca mine. Vroiam doar multă linişte. Acest loc a fost perfect."


   A petrecut următorii doi ani, retras din societate, din noutăţile cotidiene, din tot ce era "modern". Dorinţa lui de revenire în această viaţă modernă, cu toate acestea, a aparut în momentul în care un enoriaş a vizitat mănăstirea şi l-a întrebat dacă a auzit la ştiri despre Wal-Mart şi Crăciun.


"Războiul împotriva Crăciunului"...


   În 2005, Wal-Mart a anunţat că va înlocui salutul din posterele cu "Merry Christmas" în... "Sărbători fericite". De asemenea, acest însemnat lanţ de magazine ar opri şi redarea melodiilor tradiţionale de Crăciun, prin radiou.

   Vestea proastă l-a trimis pe Kapner în biroul Episcopului, pentru a începe un nou capitol din viaţa lui.

   "I-am spus Episcopului, că acesta este un război cu Crăciunul", a spus Kapner.

   "Acesta este un război cu Hristos. Nu ştiu dacă Iisus vrea să fac ceva, nu ştiu dacă vrea să nu fac nimic, dar ceva tot fac!".


   Se pare, mănăstirea si biserica l-ar fi ţinut destul în linişte. Celorlalti li se poate parea că nu e nimic ortodox într-o mişcare de protest verbal. Forţat sau nu (Kapner nu poate spune), s-a mutat din mânăstire, la pensia lumească, departe de oamenii care ar fi dorit ca el, mai degrabă, să tacă. Si-a luat un apartament în Leadville şi a decis să trăiască în afara sistemului de pensii de care beneficia de pe urma vânzărilor sale.

   "Mă uitam la cheltuielile mele. Mă pregăteam. Mă rugam", a spus el.

   "M-am dus pe internet apoi, să citesc şi ştirile, pentru prima dată după ceva ani. Am vrut să mă întorc la contactul cu lumea."

   În cele din urmă, după ce Kapner a aflat mai multe despre Wal-Mart, pe un chat online, viaţa lui a început să se ordoneze la loc. Bâjbâiala s-a oprit. Următoarea lui mişcare l-a surprins chiar şi pe el. S-a dus în Wal-Mart în Frisco şi a început să cânte colinde - „Haideti cu toţii la Hristos".

   "Clienţii au cântat cu mine, funcţionarii au inceput sa cânte chiar si ei cu mine dar, în final, managerul de magazin nu am ştiut ce să facă şi mi-a cerut să mă opresc. A trebuit să-şi facă treaba.", a spus el.


 

   Si, de atunci, Kapner şi-a angajat un avocat. A înţeles că mesajul său i-ar înnebuni pe mulţi localnici, care ar apela des la poliţie pentru a-l scoate din Wal-Mart, la colţ de stradă.

   Una din primele sale mişcări a fost să cânte în Breckenridge "Bucuria Lumii", cu siguranţă nu un act criminal. Dar, cineva a sunat la poliţie, care a apărut şi i-a cerut să se legitimeze.

   "Am arătat spre avocatul meu", a spus el, schiţând un zâmbet.

   "Poliţia a rămas blocată: nebunul acesta are un avocat?"

  

   Altă dată, un pastor a venit la el cu o voce critică.

   "M-a întrebat: aşa era îmbrăcat Iisus? I-am zis: El era îmbrăcat ca un evreu. Eu sunt călugăr."


   Nu este greu să înţelegi totusi de ce nu este foarte arătat cu degetul. Dacă petreci câteva ore cu el la colţ de stradă, vei observa cata energie pozitivă primeşti înapoi. Localnicii zbiară şi fac valuri. Dar străinii parchează maşinile lor şi încep adevărate conversaţii. Este un fel de legătură cu oamenii, care-i face să se întoarcă în Silverthorne - un loc pe care acum îl consideră casa sa, în ciuda vieţii din Leadville - şi continuă să se bucure zilnic alături de toţi cei care, mai presus de toate, sunt surprinşi de un om mai în vârstă, îmbrăcat în călugăr, cântând o muzica a liniştii.



   "Noi toţi suntem nemulţumiţi de unele lucruri... de fapt, de multe lucruri", a spus Kapner.

   "Noi toţi încercăm să evităm întâlnirile.

    Lupte: problema asta... problema aia. Pentru asta le zic:

   "Hei, haideţi cu toţii, aici este Iisus Hristos. Să fim bucurosi!"



- un articol KSLCatalin - Lacasuri Ortodoxe 2009 © Copyright 2004-2009 JFG Networks - Tous droits réservés

 

surse:
- Declaraţii ale localnicilor
- articole si foto Daily-summit News, Marketing Internet ş.a. (pub. 2005-2008).


Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article